Språk/Kultur/Samhälle

En buddhistsisk munks vardag

2010-03-18 22:38 #0 av: Emelie

Som de flesta vet så bor det mycket munkar i Thailand. Dessa lever mycket speciella liv, och därför har jag tänkt att berätta lite om hur deras vardag ser ut.

Buddhisterna är ateister, alltså har de ingen gud som t.ex. kristendomen, judendomen eller islam har. Detta gör att buddhisterna oftast har ett helt annat synsätt på livet och värderar saker mycket mer annorlunda än vad vi i västerländerna gör.

Buddhismen har sin grund i den hinduistiske prinsen Siddharta Gautamas liv som kortfattat levde lyxliv med sin familj men sedan kom på att han ville lida med de fattiga människorna. Han lämnade sin kungafamilj för att leva på gatan. Det är detta som många munkar än idag strävar efter och därför lever de väldigt enkla liv utan alla de prylar och finesser som ett modernt samhälle har att erbjuda.

Som buddhistisk munk lever man i ett tempel tillsammans med andra munkar som valt samma väg som en själv. Många kanske tror att munkarna lever isolerade liv på sidan av det vanliga samhällslivet, men så är det inte alls. De har ofta stor kontakt med omvärlden och är inte sena på att svara på frågor om man frågar dem något.

Varje morgon runt klockan 7 kan man se munkarna gå sin dagliga runda för att samla in ris och grönsaker som även blir deras enda mål mat för dagen. Som tur är, är det en vana för thailändarna att skänka mat till munkarna varje morgon, så de slipper tänka på att tigga. Detta gör thailändarna för att höja sin karma genom goda gärningar. Denna måltid intas alltid före klockan tolv på dagen, och detta innebär att munkarna får vänta ett helt dygn från den ena måltiden till den andra.

Många munkar deltar även i olika välgörenhetsprojekt ute i avlägsna byar och hjälper gärna till med undervisning av olika slag.

Ännu en "uppgift" som ingår i munkarnas vardag är meditation, och denna är mycket viktig för att kunna hålla jämn balans i vardagen. Även städning och underhållning av tempelområdet ingår i det dagliga schemat.

I övrigt ska en munk, som alla buddhister leva efter de fem levnadsreglerna och de ska även leva i fattigdom och kyskhet. Att leva sida vid sida av kvinnor och rikedom stör deras viktiga mediterande.

 

/Emelie. T

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-03-19 23:20 #1 av: [sstorm]

Bra artikel! När jag läser den tänker jag på en film som jag sett, som heter "Little Buddah", handlar om Siddharta, men i en kanske något lättare verision, ska passa båda små och stora (;

Sanna 


Anmäl
2010-03-20 11:29 #2 av: Emelie

#1 Kanske något jag borde ta mig tid att se! :)

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-03-20 13:53 #3 av: [sstorm]

#2 njaa, de vet jag inte, jag tyckte de var mer en komedi än en seriös film! haha

Sanna 


Anmäl
2010-03-20 14:15 #4 av: Emelie

#3 Det är nog kul att se ändå. Var det i Thailand filmen utspelades?

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-03-27 15:32 #5 av: mikaelelk

Lite komiskt när man ser en munk tala i mobiltelefon...

Sett det vid flera tillfällen.

Anmäl
2010-03-27 19:52 #6 av: Emelie

#5 Haha, ja det börjar ju bli lite modernadiserade Flört

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2016-04-15 11:41 #7 av: emilio9888

Detta är fel, dem är inte ateister alls. En ateist tror på ingenting övernaturligt. En buddhist tror på själen och på nirvana, flera himlar, reinkarnation och karma. /En buddhist

Anmäl
2017-02-26 10:38 #8 av: rivercrow

Trevlig liten artikel. Några miss-uppfattningar bara:
Siddhartha Gautama är namnet på den man som för ca 2600 år sedan nådde upplysning/nirvana. Folk kallade honom då för Buddha, vilket betyder "Uppvaknad". Han nådde det tillståndet genom många års meditation och allomfattande mental träning. Det är just de metoder, de levnadsregler och de olika meditationstekniker som han använde, som man sammantaget kallar för Buddhism.

Jo, Buddha växte upp i en Mycket välbärgad familj. Hans far var kung över Sakyafolket, vilka levde på Indiens subkontinent, i det område som idag heter Nepal. Indien bestod på den tiden av en mängd små kungadömen.

Men nej. ...Buddha, eller Siddhartha som han då hette, ville inte lämna den lyx och de bekvämligheter han levde i för att leva bland de fattiga som så.
Däremot så insåg han att all den lyx och alla de pengar och allt de överflöd han hade i sin fars palats, inte kunde bota det lidande vi människor går igenom, så som sjukdomar, ångest, död, etc etc. Han insåg att vara beroende av materiella saker och rikedom egentligen innefattade lidande det med. Så han gav sig iväg ifrån alltihop för att hitta den riktiga sanningen om livet.

Han slog sig ihop med andra sk. Yogis eller "heliga män" som också de hade avsagt sig alla världsliga ting, för att istället ägna sig åt andliga övningar i skogen. Och på den vägen är det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.