Annons:
Etikettrecept
Läst 6338 ggr
Emelie
3/19/10, 1:52 PM

Recept - Som Tam & Stickyrice

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En maträtt som jag tycker är riktigt god är papayasallad (Som Tam) som brukar serveras till sticky rice. Här kommer receptet på denna utsökta maträtt.

Som Tam, eller papaysallad som det kallas på svenska är en sallad som är ganska vanlig i Thailand. Den innehåller papaya, räkor och lite andra ingredienser och passar mycket bra till Stickyrice (Gummiris, Klibbigt ris), och även kyckling eller kött.

För att kunna göra denna sallad är det bra om du har en mortel där du kan mosa ihop ingredienserna, då rätten får fylligare smak om kryddorna är riktigt utblandade.

Fresh Vegetables

Chili och vitlök har man i så mycket som man själv vill ha. Thaiarna brukar vilja ha mycket av både dessa ingredienser medan många svenskar bad jag märkt gärna har lite färre. Ingredienserna som krävs för Som Tam är:

  • Ca 1 liter riven papaya (går även bra med morötter)
  • 4 hackade chili
  • 2 små tomater
  • 1 dl långbönor
  • Ca 8 vitlöksklyftor
  • Ca en matsked fiskås
  • Ca 2-3 pressade lime
  • 1 näve torkade små räkor
  • 2-3 matskedar Tamarindjuice
  • En nypa peppar
  • En nypa salt
  • Några få äppelbitar (om man vill få den lite sötare)
  • Ett gäng cashew eller jordnötter

Green Beans

 Gör salladen såhär:

  1. Riv ner papayan eller morötterna i en stor bunke.
  2. Blanda chilin, vitlöken och nötterna i en mortel.
  3. Häll limejuicen, fisksåsen, Tamarindjuicen och tomaterna över papayan.
  4. Häll sedan över de mortlade ingredienserna till bunken tillsammans med en näve torkade små räkor.
  5. Ha på så mycket salt och peppar som du tycker behövs.
  6. Blanda runt allt i bunken, och salladen är sedan färdig att serveras.

Som Tam är som sagt god att servera tillsammans med Stickyrice, och grillad kyckling. Kött är även gott till. Smaklig måltid!

/Dancehall

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Annons:
SammyH
3/19/10, 4:37 PM
#1

Mycket bra recept! Nu kan vi äta Som Tam varje dag haha Skrattande

/Sammy H, medarbetare på Thailand i fokus.

rostigballong
4/13/10, 9:38 PM
#2

Det är supergott (y) Tyst

Emelie
4/14/10, 12:17 AM
#3

#1 Det gör vi ju ändå ;)

#2 Ja visst är det!? Det är min absoluta favoriträtt Skrattande

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Upp till toppen
Annons: