Annons:
Etikettresa-inom-thailand
Läst 4530 ggr
Emelie
2010-03-18 21:58

Tips inför motorcykel-/mopedkörning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att åka moppe i Thailand är ett mycket lätt sätt att ta sig framåt på, men man ska ha i åtanke att det också är det farligaste sättet att färdas på. Här kommer lite tänkvärda tips om hur du klarar dig från att krocka.

Mopedkörning

Det är inte särskilt säkert att åka moped eller motorcyckel i Thailand och varje dag så är det massvis med människor som krockar runt om i hela landet. Därför är det mycket viktigt att ha detta i åtanke så att man kan försöka skydda sig själv så gott det går. Man är särskilt sårbar när man åker moped eller motorcykel då man inte alls sitter skyddad på samma sätt som i en bil, och detta är orsaken till att så många motorcykelolyckor sker i Thailand.

Därför kan du tänka på dessa saker när du ska köra moppe:

  • Använd hjälm! Det kan skydda dig rejält vid en krock. En krossad skalle tror jag varken du eller dina anhöriga uppskattar.
  • Åk varken för sakta eller för fort. Åker du för sakta riskerar du att krocka då thailändarna gillar att köra i höga hastigheter. Åk inte heller för fort då du istället riskerar att krocka för att du inte kan se vad som händer.
  • Följ trafikreglerna, det tjänar du mycket på. Även om thailändarna åker mot rött så betyder det inte att det är lämpligt att göra likadant som dem. Hellre stanna för rött i kanten av vägen än att åka fast för ett trafikbrott.
  • Dröm dig inte bort medans du kör, det kan kosta dig livet! Försök att fokusera på vägen.
  • Om du hyr motorcykel eller moppe, se till att den är försäkrad. Det kan annars stå dig dyrt om du trots allt skulle krocka.

Även fast mopedkörningen ibland medför tråkigheter så är det en enorm frihet att kunna åka runt som man vill, när man vill och vart man vill. Att inte alltid behöva leta upp en taxi eller tuktuk är en frihet, och det blir även billigare i längden om man hittar rätt hyrställe. Kom ihåg att använda ditt vanliga trafikvett i kombination med en gnutta sunt förnuft så ska allting gå bra.

/Emelie. T

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Annons:
Tom
2010-03-23 19:26
#1

Bra tips! Man bör också vara medveten om att inte bara huvudet kan ta skada om man krockar eller kör omkull. Resten av kroppen är också väldigt utsatt om man inte använder skyddsutrustning. Det räcker med ganska låga hastigheter om man kör omkull för att man ska skrapa sönder kroppen rejält.

Men det verkar som att de flesta ändå inte tar varningar på allvar. De är helt enkelt tvungna att själva prova hur det känns att "glida" fram med sin nakna kropp på asfalten för att förstå hur det känns. Titta bara på alla mopedister i som kör runt här i Sverige på vägarna. Hur många har skyddsutrusning på sig?

Tom

Emelie
2010-03-23 21:48
#2

#1 Hua, det låter inte trevligt att glida flera meter på asfalten! Man kanske borde börja köra med inlinesskydd och rumpkudde också? Skrattande

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Tom
2010-03-23 22:09
#3

#2, Nej det är nog inte så skönt.

Tyvärr hjälper inte inlinesskydd speciellt bra när det går fort. Plasten smälter av friktionen mot asfalten och kan bränna fast i huden i värsta fall. Bättre att använda kläder som är till för motorcykelåkning.

Tom,

(som äger en av Stockholms största motorcykelaffärer…)

Emelie
2010-03-23 22:32
#4

#3 Haha, nu förstår jag varför du har så stor erfarenhet. Det är alltid bra med tips!

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

Upp till toppen
Annons: