Resa inom Thailand

Att åka tåg i Thailand

2010-03-18 21:35 #0 av: Emelie

Det finns många sätt att ta sig fram på inom Thailand och det är inte alltid lätt att avgöra på vilket sätt man vill färdas. Ska man åka långt så vill man ju troligtvis resa så bekvämt som möjligt och då får man också räkna med att betala ett lite högre pris. Dock ska vi inte glömma att det fortfarande är väldigt billigt för oss svenskar att resa inom Thailand, vilket vi ska vara mycket tacksamma för.

Tåg Thailand

 

Söker du ett billigt sätt att resa på inom Thailand så är tåg ett alternativ. Det är både billigt och smidigt men dock brukar det ta väldigt många timmar i och med att de endast har enspårig järnvägstrafik i.

De flesta som ska åka långt med tåg kommer att färdas över natten, och då är det allra smidigast att boka en sovvagn. Annars finns det tre klasser att välja på men vet man som sagt med sig att man kommer behöva sova på tåget så är klass ett eller två att rekommendera. Klass två passar de som kanske inte har jätte höga förväntningar på tågets kvalité. Det är smutsigt, hårda säten & sängar, små kackerlackor som springer på golvet och vanliga fläktar som surrar i taken. Ser du däremot fram mot en lite bekvämare resa så är klass 1 nog det ultimata, där man oftast får en egen sovhytt med air condition att låsa in sig i.

På de flesta tågen finns det möjlighet att köpa mat, snacks och dryck men den kan dock vara mycket dyr om man köper den från matvagnen. Många thailändare väljer istället att köpa mat från en av alla de försäljarna som hoppar på tågen vid olika stopp, och dessa har ofta även mer vällagad mat.

Toaletterna består endast av ett hål rakt ner på spåret, så den kräsne bör förbereda sig noggrant innan, för vad som komma skall. Jag rekommenderar också att man tar med sig en egen toarulle då den ofta är slut, för hur kul är det att sitta där utan att kunna torka sig?

När jag var i Thailand med min pojkvän, skulle vi ta tåget från Bangkok till Chiang Mai. Ingen av oss hade tidigare erfarenhet av thailandståg så vi hade ingen aning om vad som väntade oss. Tåget rullade sakta ut genom Bangkoks förorter, men vad vi inte anade då var att tåget skulle rulla lika sakta HELA vägen upp till Chiang Mai. Vi satt sammanlagt 14 timmar på tåget, och det fanns inte särskilt mycket att hitta på. Därför vill jag ge ett gott råd till alla som tänker åka tåg, och det är att ta med er något att sysselsätta er med. Det är guld värt!

Jag rekommenderar heller inte att åka tåg med spädbarn, då tåget kör mycket ryckigt och oförsiktigt. Det är inte sällan det tvärnitar och är man då inte beredd kan det hända att man ramlar omkull eller slår huvudet i en vägg.

Tågpriserna kan skilja jättemycket beroende på vilken tid på året det är och vilken klass man väljer att åka i osv, men rent generellt så ligger priserna väldigt lågt till skillnad från svenska prisklasser.

Jag vill önska alla som väljer att resa med tåg lycka till, och det är inte alls lika hemskt som jag i artikeln kanske beskrivit det. Det underbaraste med att åka tåg är ändå närheten till naturen. Och att på morgonen se solen gå upp genom det nedvevade tågfönstret är underbart. Testa själv, det är ett minne för livet!

/Emelie. T

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl
2010-03-19 16:39 #1 av: SammyH

Väldigt bra artikel!

Anmäl
2010-03-19 20:42 #2 av: Emelie

#1 Tack så mycket min älsking! :)

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.